Domowe sposoby walki z przeziębieniem.

Domowe sposoby walki z przeziębieniem.


Spożywanie odpowiednich składników pokarmowych może wpływać na tworzenie się białych krwinek, które chronią nas przed infekcjami. Zatem, żeby pozbyć się początkowych objawów przeziębienia warto zajrzeć do kuchni, gdzie kryje się mnóstwo medykamentów o uzdrawiających właściwościach.

Czosnek – wzmacnia siłę działania limfocytów, posiada właściwości antybakteryjne, łagodzi kaszel i katar. Czosnek można dodać do kanapek, zmieszać z masłem, pastą twarogową czy jajeczną
Cebula – zwiększa wydzielanie śluzu, posiada właściwości bakteriobójcze oraz delikatnie wykrztuśne
Imbir – posiada właściwości przeciwzapalne oraz przeciwwirusowe, przeciwbólowe, można go stosować, jako dodatek do kawy czy herbaty
Kozieradka – działa delikatnie wykrztuśnie, przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Dobra w stosowaniu przy bólu gardła i łagodzeniu kaszlu
Napar z kwiatów lipy – ma świetne działanie napotne, szczególnie dobry jest na noc. Posiada właściwości przeciwgorączkowe, łagodzi katar i bóle głowy
Krwawnik – ma właściwości przeciwzapalne i napotne, jest bardzo dobrym środkiem przeciwgorączkowym i przeciwmigrenowym. Na przeziębienie oraz grypę najlepiej wypijać herbatkę z krwawnika z miętą pieprzową
Lukrecja - ma działanie znieczulające, potrafi złagodzić ból gardła i zahamować kaszel
Szałwia – posiada taniny odpowiadające za jej właściwości ściągające. Płukanka z szałwii jest dobra na ból gardła i zapalenie migdałków
Napar lub nalewka z dzikiej róży – owoce są bogatym źródłem witaminy C, stosowane, jako surowiec wzmacniający odporność organizmu
Napar lub sok z owoców malin – pobudza czynność gruczołów potowych, obniża gorączkę, stanowi źródło witaminy C
Domowy rosół – dokładniej jego wywar posiada składniki naśladujące środki farmakologiczne, rozrzedzają śluz, działają wykrztuśnie. Rosół można posypać bogatą w witaminę C natką pietruszki
Miód – dzięki obecności cukrów prostych, wykazuje właściwości wzmacniające, działa również antybakteryjnie oraz przeciwzapalnie. Podawać można z mlekiem oraz masłem czy czosnkiem

Przepis na Mix odpornościowy:
• 220 ml mleka
• 2 ząbki czosnku
• 2 łyżki miodu pszczelego